четвер, 3 січня 2019 р.








Святвечір — стародавнє свято, яке відзначають напередодні великого церковного свята Хрещення або Різдва. У народі навечір'я частіше називається святвечором або сочевником, що пов'язано з особливою традицією готувати до трапези сочиво — пшеничний узвар з медом і сушеними ягодами.Протягом календарного року святкують святвечір два рази: напередодні Різдва і Хрещення Господнього. Щорічно дати урочистості зберігаються і відзначаються в один і той же день. Різдвяний Святвечір в 2019 році святкують 6 січня, Водохресний — 18 січня. Кожен святвечір має свою особливу історію і традиції, тісно пов'язані з основним церковною подією, початком якого є навечір'я.
Традиції та звичаї  Ввечері у святвечір, у храмах служать царські часи і відбувається святкова Літургія. Якщо навечір'я випаде на вихідний день (суботу або неділю), царські часи здійснюються в п'ятницю. Так як 6 січня, є останнім днем Різдвяного посту віруючі у святвечір не куштують їжі до появи на небі першої зірки. Вона вважається уособленням Віфлеємської зірки, яка вказала волхвам шлях до місця народження Ісуса Христа. Навечір'я відзначається постом — святкова трапеза починається тільки після вечірньої Літургії, коли з храму буде винесена свічка і нею освятять землю і воду. У Водохресний святвечір прийнято набирати воду в храмі — її цілющі властивості допомагають віруючим при будь-якої хвороби і недуги, тому її зберігають в будинку до наступного року.
Святкова трапеза
Для святкової трапези частування готуються протягом всього дня. За традицією, на столі має бути непарна кількість страв, кожна з яких має своє особливе значення. Всі вони відрізняються простотою, для їх приготування не використовується м'ясо і молочні продукти. Основним пригощанням для святкової трапези є сочиво, яке готується з вареної пшениці або інших злаків, меду і ягід. За стіл сідають тільки після заходу сонця, коли почне сутеніти. Приступати до святкової трапези прийнято після виголошеної главою сімейства молитви. Черговість страв, що подаються на стіл, має певну черговість:
·  закуски;
·  перше — суп, борщ, юшка;
·  десерт — пряники, пироги, кисіль і т. д. 
Обов'язковими стравами на святвечір є пряники і узвар (компот із сушених фруктів). Узваром запиваются всі страви. Крім них на стіл ставиться:
·  Кутя — коливо, яке є ритуальним блюдом і символом принесеної жертви і пролитої крові. Являє собою кашу з круп, политий медом. В неї можуть додаватися сухі фрукти, горіхи, варення, мак.
·  Гороховий суп або каша. Він є символом відродження.
·  Капустяні супи і пироги. Страви з капусти є символом простоти і надійності.
·  Борщ з простих продуктів. Ця страва є одним з головних символів рутини і щоденної роботи, яка виховує силу волі. Також саме борщ нагадує про жорсткому указі царя Ірода, який наказав знищити всіх немовлят.
·  Як знак Божої любові до всіх людей готувалися капустяні голубці. Для начинки частіше використовували рис та овочі.
·  Рибні страви. Здавна риба вважається символом християнства.
·  Вареники з різними начинками готувалися як символи добробуту і достатку. Для начинки частіше використовують капусту і відварну картоплю.
·  На святвечір неодмінно печуть млинці. Вони є символом сонця і світла.
·  Каші. Вони є символом сім'ї та продовження роду.
·  Компот з сухофруктів (узвар) є головним напоєм на столі. Він символізує життя, подароване богом і очищення від усіх гріхів.Також до святкової трапези обов'язково готують печені і смажені пиріжки, символізують здоров'я і щастя. До гарячих страв подають пампушки, які нагадують віруючим про вічного життя. Крім цього на стіл готують холодець, холодець, домашню ковбасу і кисіль.До правил святкової трапези відносяться:
·  парне число гостей, якщо немає, на стіл обов'язково ставиться додатковий прилад;
·  стриманість, якої повинні дотримуватися всі присутні за столом;
·  всі страви необхідно спробувати;
·  до закінчення трапези вставати з-за столу не можна.
Ворожіння та колядки  Після святкової вечері починаються народні гуляння. Молоді дівчата та хлопці збиралися в громадському місці або на площі біля храму і починали колядувати. В першу чергу потрібно визначити того, хто буде керувати — Березу, звездаря, скарбника та інших персонажів. Для колядок обов'язково використовувалися яскраві костюми, в які вбиралися колядники і починалося барвисте подання. Найчастіше головна роль відводиться козі — вона символізує достаток і багатство.Після подання на площі, ряджені ходили по дворах і викликали господарів. Хто виходив, йому показували невелику сценку, після чого ряджених обдаровували подарунками і запрошували в будинку для частування.
Ворожіння на святвечір — традиційна народна забава молодих дівчат. Однією з головних таємниць, яку хотіли розкрити дівчата — це майбутнє заміжжя. Ворожінням на судженого з допомогою чобітка або дзеркала займалися пізно вночі, коли вже всі гуляння та розваги закінчилися.
Прикмети  З святом у народі пов'язано чимало цікавих прикмет, до деяких з яких прислухаються і в наш час. Поганим знаком було спати під час свята. Щоб не проспати, господарі вбиралися у святковий одяг і, навіть якщо лягали, не знімали її. Не принесе нічого хорошого старшому поколінню або віруючих, які перебувають у шлюбі, зайвий раз вихід на вулицю під час гулянь. Вважалося, що у святвечір веселиться і розважається молодь.Хорошою прикметою були гості, особливо самотні і неприкаяні. Їх обдаровували подарунками і неодмінно пригощали святковими ласощами. Це обіцяло господарям дому щастя, радість і достаток протягом прийдешнього року.













Немає коментарів:

Дописати коментар