Святвечір — стародавнє свято, яке відзначають
напередодні великого церковного свята Хрещення або Різдва. У народі навечір'я
частіше називається святвечором або сочевником, що пов'язано з особливою
традицією готувати до трапези сочиво — пшеничний узвар з медом і сушеними
ягодами.Протягом календарного року святкують святвечір два
рази: напередодні Різдва і Хрещення Господнього. Щорічно дати урочистості
зберігаються і відзначаються в один і той же день. Різдвяний Святвечір в 2019 році
святкують 6 січня, Водохресний — 18 січня. Кожен святвечір має свою особливу
історію і традиції, тісно пов'язані з основним церковною подією, початком якого
є навечір'я.
Традиції та звичаї Ввечері у святвечір, у храмах служать
царські часи і відбувається святкова Літургія. Якщо навечір'я випаде на
вихідний день (суботу або неділю), царські часи здійснюються в п'ятницю. Так як
6 січня, є останнім днем Різдвяного посту віруючі у святвечір не куштують їжі
до появи на небі першої зірки. Вона вважається уособленням Віфлеємської зірки,
яка вказала волхвам шлях до місця народження Ісуса Христа. Навечір'я відзначається постом — святкова трапеза
починається тільки після вечірньої Літургії, коли з храму буде винесена свічка
і нею освятять землю і воду. У Водохресний святвечір прийнято набирати воду в
храмі — її цілющі властивості допомагають віруючим при будь-якої хвороби і
недуги, тому її зберігають в будинку до наступного року.
Святкова трапеза
Для святкової трапези частування готуються
протягом всього дня. За традицією, на столі має бути непарна кількість страв,
кожна з яких має своє особливе значення. Всі вони відрізняються простотою, для
їх приготування не використовується м'ясо і молочні продукти. Основним
пригощанням для святкової трапези є сочиво, яке готується з вареної пшениці або
інших злаків, меду і ягід. За стіл сідають тільки після заходу сонця, коли
почне сутеніти. Приступати до святкової трапези прийнято після виголошеної
главою сімейства молитви. Черговість страв, що подаються на стіл, має певну
черговість:
· закуски;
· перше — суп,
борщ, юшка;
· десерт —
пряники, пироги, кисіль і т. д.
Обов'язковими стравами на святвечір є пряники і узвар
(компот із сушених фруктів). Узваром запиваются всі страви. Крім них на стіл
ставиться:
· Кутя — коливо,
яке є ритуальним блюдом і символом принесеної жертви і пролитої крові. Являє
собою кашу з круп, политий медом. В неї можуть додаватися сухі фрукти, горіхи,
варення, мак.
· Гороховий суп
або каша. Він є символом відродження.
· Капустяні супи
і пироги. Страви з капусти є символом простоти і надійності.
· Борщ з простих
продуктів. Ця страва є одним з головних символів рутини і щоденної роботи, яка
виховує силу волі. Також саме борщ нагадує про жорсткому указі царя Ірода, який
наказав знищити всіх немовлят.
· Як знак Божої
любові до всіх людей готувалися капустяні голубці. Для начинки частіше
використовували рис та овочі.
· Рибні страви.
Здавна риба вважається символом християнства.
· Вареники з
різними начинками готувалися як символи добробуту і достатку. Для начинки
частіше використовують капусту і відварну картоплю.
· На святвечір
неодмінно печуть млинці. Вони є символом сонця і світла.
· Каші. Вони є
символом сім'ї та продовження роду.
· Компот з
сухофруктів (узвар) є головним напоєм на столі. Він символізує життя,
подароване богом і очищення від усіх гріхів.Також до святкової трапези обов'язково готують печені
і смажені пиріжки, символізують здоров'я і щастя. До гарячих страв подають
пампушки, які нагадують віруючим про вічного життя. Крім цього на стіл готують
холодець, холодець, домашню ковбасу і кисіль.До правил святкової трапези відносяться:
· парне число
гостей, якщо немає, на стіл обов'язково ставиться додатковий прилад;
· стриманість,
якої повинні дотримуватися всі присутні за столом;
· всі страви
необхідно спробувати;
· до закінчення
трапези вставати з-за столу не можна.
Ворожіння та колядки Після святкової вечері починаються народні
гуляння. Молоді дівчата та хлопці збиралися в громадському місці або на площі
біля храму і починали колядувати. В першу чергу потрібно визначити того, хто
буде керувати — Березу, звездаря, скарбника та інших персонажів. Для колядок
обов'язково використовувалися яскраві костюми, в які вбиралися колядники і
починалося барвисте подання. Найчастіше головна роль відводиться козі — вона
символізує достаток і багатство.Після подання на площі, ряджені ходили по дворах і викликали
господарів. Хто виходив, йому показували невелику сценку, після чого ряджених
обдаровували подарунками і запрошували в будинку для частування.
Ворожіння на святвечір — традиційна народна забава
молодих дівчат. Однією з головних таємниць, яку хотіли розкрити дівчата — це
майбутнє заміжжя. Ворожінням на судженого з допомогою чобітка або дзеркала
займалися пізно вночі, коли вже всі гуляння та розваги закінчилися.
Прикмети З святом у народі пов'язано чимало цікавих
прикмет, до деяких з яких прислухаються і в наш час. Поганим знаком було спати
під час свята. Щоб не проспати, господарі вбиралися у святковий одяг і, навіть
якщо лягали, не знімали її. Не принесе нічого хорошого старшому поколінню або
віруючих, які перебувають у шлюбі, зайвий раз вихід на вулицю під час гулянь.
Вважалося, що у святвечір веселиться і розважається молодь.Хорошою прикметою були гості, особливо самотні і
неприкаяні. Їх обдаровували подарунками і неодмінно пригощали святковими
ласощами. Це обіцяло господарям дому щастя, радість і достаток протягом
прийдешнього року.
Немає коментарів:
Дописати коментар